Ce este hipnoza?
Definiția oferită de experți
Poate fi greu de spus care este definiția hipnozei, deoarece există mai multe perspective asupra fenomenului numit hipnoză.
Dave Elman (1900–1967) a fost printre primii terapeuți care au folosit hipnoza în scop medical. Deşi Elman nu avea pregătire medicală, el a pregătit sute de medici şi stomatologi din Statele Unite în utilizarea hipnozei în scop medical, rezultatele fiind extraordinare. Fost hipnotizator de scenă, el este cel care a introdus inducţiile rapide în hipnoterapie. Metoda de inducţie introdusă de el,cea care îi poartă și numele, este încă una dintre inducţiile preferate de hipnoterapeuți datorită eficienței practice.
Definiţia hipnozei dată de Elman:
“Evitarea factorului critic al minții conștiente și stabilirea unei gândiri selective.”
Ți s-a întâmplat vreodată să-ți fugă gândurile departe și să ai impresia că te adâncești într-un vis câteva zeci de secunde în șir? Aproape toți oamenii recunosc că visează cu ochii deschiși în mod regulat, studiile indicând că 96% dintre adulți au cel puțin un moment de “fantezie” în fiecare zi.
Poate că ai vizualizat un moment plăcut la care ai participat cu ceva timp în urmă sau o amintire frumoasă dintr-o vacanță. Sau poate că ai fantezia unui moment ce va să vină. Știi foarte bine că ai ajuns doar cu gândul în locul de vis din mintea ta, dar scena a fost extraordinar de vie, reală în ochii tăi.
Dacă ai trecut prin astfel de momente, nu doar că ai atins pragul hipnozei, ocolindu-ți factorul critic al minții – ci chiar ai simțit acel moment ca fiind real, deci poți considera că te-ai autohipnotizat. Nu numai că ai reușit să ocolești factorul critic al minții, ci ai stabilit și gândirea selectivă.
Așa putem explica definiția oferită de Dave Elman.
Cu alte cuvinte, hipnoza te provoacă să accepți conștient sugestiile care îți sunt oferite de hipnotizator. Aceasta NU este o formă de control al minții – deoarece toată puterea de a accepta sau respinge o idee îți aparține, însă dorința de a urma sugestiile constituie o cerință esențială pentru hipnoză.
Iată de ce cei mai mulți hipnotiști afirmă că orice tip de hipnoză este o formă de autohipnoză.
Cine poate fi hipnotizat?
În ciuda unor mituri binecunoscute, oamenii nu pot fi hipnotizaţi împotriva voinţei lor.
Hipnoza este încă privită ca parte a paranormalului, tratată cu teamă, ca un proces ce poate să facă pe oricine să spună lucruri pe care nu le doreşte, secrete sau cine ştie ce fapte…
În realitate, în interior, clientul pare mai treaz, mai viu și mai în control asupra propriei ființe ca niciodată.
În hipnoză, poți oricând să opui rezistență. Poți să opui cât de multă rezistență în transă și când ești total în afara transei. Poți să reziști la inducția hipnotică. Poți să respingi orice sugestie primită, care nu e în acord cu principiile, cu informațiile sau cu dorințele tale.
Ceea ce e bine să știi, e că în această stare de transă, mintea activă și conștientă și este angrenată benefic în rezolvarea problemelor ce țin de propria persoană. Eficiența este chiar crescută datorită angrenării conștiente, dincolo de filtrul limitator al minții.
Milton Erickson a spus că “dacă am putea să-i controlăm pe oameni prin hipnoză, ar fi mult mai sănătoși și mai puțin nevrotici”. Însă nu putem să determinăm pe nimeni să facă ceva împotriva voinței sale, nici măcar să se însănătoșească.
Este important să înțelegi că dacă o persoană nu crede în hipnoză şi nu acceptă ideea că poate lucra cu mintea sa pentru schimbare, acea persoană nu poate fi hipnotizată.
Tot ceea ce face un hipnotist este să te ghideze spre şi în timpul transei hipnotice în identificarea resurselor interioare. Tu eşti cel care face ca hipnoza să funcţioneze sau nu pentru tine.
Hipnoza înseamnă să-ți dorești să te deschizi cât mai mult către o stare de confort și relaxare, să accesezi o stare cât mai receptivă către idei noi pe care să le preiei în sistemul tău de valori și credințe. Rezultatele sunt fantastice!!!
Ce este transa hipnotică?
Ești în transă atunci când vrei și accepți să atingi o stare de profundă relaxare şi concentrare. Vei fi în continuare conştient de tot ce se întâmplă în jurul tău, vei auzi sunete, dar vei fi pe deplin concentrat pe sugestiile şi schimbările pe care vrei să le faci.
Astfel, când eşti hipnotizat mintea conştientă este încă activă, dar mintea subconştientă este cea care acceseaza resuursele și le transformă în rezultate.
Semnele care apar în starea de transă hipnotică sunt: relaxarea musculară, modificări în respiraţie, mişcări musculare involuntare. Vei fi complet absorbit de sarcina pe care i-o dai minţii tale într-o stare de relaxare profundă.
Așadar, transa hipnotică este tranziția de la o anumită stare a minții complicată de prejudecăți și limitări la alta caracterizată de pozitivism real în prezent și viitor.
De exemplu, poți să te gândești la o problemă cu care te confrunți și pentru că te afli în dificultate pentru că în general lucrurile îți merg prost și nu crezi că mai există rezolvare, angrenezi scenarii negative de viitor pe care oricum le vei materializa, în realitate ești foarte bun la asta. În stare de hipnoză angrenezi resursele creatoare ale subconștientului și crezi că unicul scenariu de viitor este realizabil și acționezi în consecință, fără să mai fii blocat de istoricul eșecurilor pe care mintea le contabilizează. Astfel, prin hipnoză, înțelegi și simți cât de ușor este să atingi obiectivele de viitor angrenând conștient resursele interioare.
Transa este o stare specială, un proces natural al conștiinței care apare aproape în fiecare zi în diverse forme și durează câteva minute. În clipa în care conștiința nu mai vede, nu mai aude, nu mai simte ce se petrece în acel moment în locul în care te afli, ai atins o stare de transă. Asta se întâmplă când citești, când urmărești un film, când conduci, când visezi cu ochii deschiși etc.
De ce funcționează hipnoza?
Ar putea să fie una din cele mai dificile întrebări pe care să le adresezi unui hipnoterapeut.
Așa că așteaptă-te de multe ori la un răspuns neașteptat: Nu știu! Nimeni nu știe, de fapt sau poți să primești răspunsuri elaborate și complicate, greu de înțeles.
Răspunsul este simplu:
Hipnoza funcționează pentru că este este o stare naturală, pe care am uitat să o mai accesăm ascultându-ne intuiția și ghidarea interioară.
Heterohipnoza, adică hipnoza condusă de un hipnoterapeut ne reamintește de procesul natural, ne reactivează mecanismele de rezolvare a problemelor. Astfel devenim conștienți de procesul interior și devenim proprii noștri terapeuți și atunci vorbim de Autohipnoză…
Pentru început procesul se bazează pe acordarea încrederii pe care cineva o are, atât în tehnică cât și în terapeutul pe care îl alege.
Aşadar, am putea spune că hipnoza funcţionează pentru că avem încredere, pentru că vrem, pentru că acceptăm și pentru că ne dorim asta.
La ce este bună hipnoza?
Putem să folosim hipnoza pentru a reuși să ne activăm resursele interioare și capacități latente. Deoarece experiența hipnozei poate fi ca un antrenament, poate facilita o mai mare concentrare mentală.
Putem folosi hipnoza pentru a ne elibera de dependențe, fobii, anxietăți, dar și pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. În cazul problemelor de sănătate de orice natură și gravitate, hipnoza poate fi folosită atât pentru ameliorarea simptomelor, durerilor cât și pentru rezolvarea bolii.
Hipnoza poate fi folosită cu direcție în orice domeniu, pentru a ne crește abilitățile, capacitățile, aptitudinile. Poți folosi hipnoza pentru a învăța mai ușor, pentru a-ți crește capacitatea de concentrare, pentru creativitate sau îmbunătățirea perfomanțelor sportive. Pierderea în greutate, eliberarea de adicții, prin schimbarea obiceiurilor este o altă situație pentru care hipnoza este foarte căutată, provocând schimbări extraordinare.