Metoda Hemi-SYNC®

Tehnologia audio inventata si patentata de Institutul Monroe in 1975 poarta in limba engleza numele Hemisphere Syncronization® (prescurtat Hemi-Sync®), in traducere in limba romana Sincronizarea Emisferelor. Ea se bazeaza pe un fenomen numit generic „batai binaurale” care este ilustrat in figura alaturata. Daca intr-o ureche se introduce un semnal sonor, sa spunem sinusoidal, de frecventa de 100 de Hz (adica cicli pe secunda), si in cealalta ureche se introduce un semnal, tot sinusoidal, dar de frecventa de 104 Hz,  creierul genereaza o a treia unda  a carei frecventa este diferenta de frecventa dintre cele doua semnale, adica 4 Hz. Aceasta unda nu poate fi perceputa de urechi fiindca este sub pragul minim de audibilitate, de 16 Hz, al urechii umane, dar actioneaza asupra creierului in doua moduri.

In primul rand, aduce cele doua emisfere cerebrale in coerenta, cu alte cuvinte acestea participa concomitent, cu aceeasi implicare in activitatea desfasurata. Acest mod de actiune  nu este cel obisnuit al creierului. Studiile efectuate arata ca emisferele cerebrale au activitati diferite atunci cand sunt desfasurate anumite actiuni. In figura alaturata se ilustreaza, cu ajutorul unei figuri de topografie cerebrala, zonele active(culoarea rosie) ale creierului

In anumite actiuni, cum ar fi vorbirea, analiza, sinteza, calcule, sunt activate preponderent zone din emisfera cerebrala stanga (figura din stanga). In cazul in care admiram un peisaj, cand avem o intuitie, cand ascultam o piesa muzicala, cand incercam sentimente, etc., sunt activate preponderent zone ale emisferei cerebrale drepte. In figura din dreapta se vede ca sub influenta batailor binaurale ambele emisfere participa egal la activitatea creierului, zone intinse din creier fiind activate concomitent. Aceasta are ca si consecinta o marire considerabila a capacitatii creierului in aceasta stare.

In al doilea rand, in functie de diferenta de frecventa a undelor acustice introduse in urechi, starea de constiinta a subiectulu se schimba. In mod obisnuit, in starea de veghe, frecventa dominanta a undelor cerebrale este de 14-30 Hz(stare beta). In starea de relaxare aceastaa frecventa este de 7-14 Hz(stare alfa), in starea de somn cu vise frecventa dominanta este de 4-7 Hz(stare teta), iar in somnul cu vise este de 0,5-4 Hz(stare delta). De fapt, undele cerebrale sunt extrem de complexe, aici fiind mentionate doar frecventele undelor dominante. Daca diferenta de frecventa intre cele doua unde acustice ce provoaca bataile binaurale este de 4 Hz, ca in figura de mai sus, atunci starea de constiinta devine cea de somn cu vise.

Tehnologia Hemi-Sync® este foarte complexa, materialele audio utilizate constand din mai multe straturi de sunete: Mai intai sunt sunetele ce provoaca bataile binaurale. Acestea nu sunt simple unde sinusoidale ci complexe, ce se succed in trenuri de unde, fiind foarte asemanatoare undelor care circula in mod obisnuit in creier. In cadrul unui exercitiu Hemi-Sync®, frecventa batailor binaurale variaza de la unde beta la unde alfa, apoi la unde teta sau delta si inapoi. Suprapuse peste acestea sunt sunete de fond, care sunt fie sunete albe( adica continand toate frecventele in mod egal), fie piese muzicale. In al treilea rand, suprapuse peste toate acestea, sunt sugestii verbale pentru determinarea anumitor efecte asupra subiectului. Aceste sugestii verbale nu sunt subliminale, libertatea de optiune a subiectului nefiind incalcata.

Tehnologia Hemi-Sync® are efecte benefice diverse, de la stari profunde de relaxare, la stari de concentrare accentuate, de la inducerea somnului la cresterea randamentului de invatare, de la reducerea durerilor la vindecare mai rapida s.a.m.d., permitand o introspectie profunda.

Close Menu
English EN Romanian RO
×
×

Cart