Terapii asistate de animale

Terapia asistata de animale (TAA) nu este o terapie singulara, ci reprezinta un grup de proceduri bazate pe caracteristicile comportamentale ale unui animal (cele mai comune animale de terapie fiind cainii), care, in functie de nevoi, se pot insera in tratamente standard, cum ar fi terapia comportamentala, terapia prin joc si multe altele. In alte tari, cum ar Statele Unite ale Americii, Anglia, Austria, acest domeniu are traditie, existand multa deschidere si din partea sistemelor educationale si medicale pentru acesta. Terapia asistata de animale presupune existenta unui plan de interventie, cu obiective clare si cu variabile ce pot sa fie masurate, inainte si dupa interventie.

Benefica pentru imbunatatirea capacitatii de recunoastere a emotiilor, dar si pentru imbunatatirea altor caracteristici comportamentale,

terapia cu caini

foloseste cele mai comune animale de terapie la nivel mondial, cainii fiind usor de dresat si de evaluat la nivel comportamental, avind in vedere caracteristicile lor comportamentale care faciliteaza comunicarea optima cu oamenii, cum ar fi predispozitia spre joc si initierea interactiunilor sociale, precum si similaritati ale posturilor corporale asociate cu anumite emotii.

De asemenea, in cadrul terapiei asistate de animale se mai folosesc si alte specii de animale, in functie de nevoile pacientului (domeniul functional de adresare: motor, cognitiv, emotional, social) si de posibilitatea de intretinere a animalelor: delfini, pisici, animale de ferma (porci pitici, lame) si cai.

Hipoterapia

sau terapia cu cai isi trage numele din alaturarea celor doua cuvinte grecesti hipo=cal si therapeia=ingrijire si reprezinta totalitatea tehnicilor si terapiilor ce folosesc calul in imbunatatirea starii de sanatate a subiectilor umani.

Efectele benefice legate de utilizarea cailor in terapii s-au observat din cele mai vechi timpuri. Acest tip de terapie era folosita in Grecia antica pentru ca soldatii raniti sa revina cat mai repede in sa. Hipoterapia ca stiinta a fost formalizata si dezvoltata in anii 1960, incepand sa fie folosita pe scara larga in Germania, Austria, Elvetia si Italia ca adjuvant la terapiile fizice traditionale.

Hipoterapia moderna inglobeaza mediul cabalin in sesiuni de tratament cu ajutorul terapiei fizice, oferind o ingrijire totala pacientului. Prin aceasta terapie pot fi ajutati copii si adultii care au afectiuni neuromotorii, cei cu dizabilitati sau cei paralizati. Hipoterapia este o terapie unica prin faptul ca ea actioneaza atat la nivel psihogen cat si biomecanic asupra pacientului. Pacientii ce beneficiaza de hipoterapie isi depasesc deficientele fizice dar si fobiile psihice cu ajutorul motivatiei care se creeaza prin comunicarea cu animalul.

Literatura de specialitate indica rezultate semnificative ale TAA atit pentru populatie clinica (persoane diagnosticate cu anumite tulburari la nivel psihologic si fizic: autism, depresie, dizabilitati motorii, senzoriale, intelectuale), cit si non-clinica (persoane fara diagnostic clinic, dar care doresc sa isi imbunatateasca anumite valori ale unor variabile – de ex. stima de sine, abilitate de recunoastere a emotiilor etc. Pentru fiecare variabila adresata in cadrul sedintelor de terapie asistata de animale se folosesc instrumente standard din domeniul psihologiei si educatiei speciale, cum ar fi scale, teste si itemi specifici. De asemenea, daca se doreste masurarea unor variabile fiziologice asociate efectelor interactiunii om-animal, se pot utiliza instrumente care sa permita evaluarea tensiunii arteriale, a conductantiei electrice a pielii, precum si a unor zone neurologice implicate in raspunsul la prezenta unui animal de companie.

Te asteptam cu mare drag la Psizone pentru a descoperi influenta deosebita pe care o poate avea interactiunea ta cu cainele sau calul si pentru a descoperi beneficiile acestui tip de interactiune asupra provocarilor cu care te confrunti!

Close Menu
×
×

Cart