Neurofeedback cu VR (realitate virtuală)

Ce este neurofeedback cu Realitate Virtuală?

Este terapia prin care procesul de neurofeedback folosește ca feedback vizual realitatea virtuală.

Realitatea virtuală (VR) este termenul folosit pentru a descrie lumi multi-senzoriale generate de programe de calculator, în care utilizatorii navighează în medii simulate, tridimensionale (3D), cu ajutorul ochelarilor OCULUS QUEST.

Utilizarea echipamentului VR izolează persoana de stimulii externi și ” transportă” utilizatorul într-un mediu diferit față de cel în care el se află în acel moment. În acest mediu virtual se aplică protocolul de neurofeedback personalizat, în concordanță cu nevoia de antrenament a persoanei.

Cu fiecare experiență virtuală, anxietatea clientului se diminuează. Expunerea în mod repetat a clientului la stimuli sau situații care, în viața reală îi provoacă emoții puternice sau blocaje, are ca scop obținerea efectului de obișnuire cu stimulul sau situația anxiogenă.

În momentul în care intervine habituarea, răspunsul emoțional al clientului se diminuează și clientul se poate implica în activitatea care înainte îi declanșa un disconfort semnificativ.

Procesul are loc în prezența unui psihoterapeut care îi monitorizează în permanență reacțiile și care poate controla dificultatea scenei de expunere pentru a-i crește încrederea clientului.

În prezent, neurofeedback cu Realitate Virtuală este cea mai avansată tehnologie folosită în intervențiile terapeutice pentru tratarea fricilor și a unor tulburări de anxietate. Studiile realizate la nivel global, confirmă că expunerea la un mediu virtual este mai eficientă decât metodele tradiționale, care utilizează tehnici de expunere în imaginație.

Sursa: neuroviva.ro

Close Menu
English EN Romanian RO
×
×

Cart