Cum ne influenteaza viata emisfera stanga, respectiv emisfera dreapta a creierului

Share on facebook

Ce rol au si cum ne influenteaza viata cele doua emisfere ale creierului sunt subiecte pe care neuropsihologii le-au studiat intens. S-a observat de mult timp ca ranile de pe partea stanga a creierului generau efecte diferite asupra mentalului fata de cele de pe partea dreapta.  Mai mult decat atat, prin sectionarea efectiva a fiecarei emisfere si separarea de cealalata, s-a demonstrat ca fiecare dintre acestea are propriile sale ganduri si propriul mod de a gandi.

Astfel, partea stanga a creierului gestioneaza gandurile care se refera la detalii si gandeste analitic, logic. Partea dreapta a acestuia insa gestioneaza gandurile care se refera la imagini de ansamblu si gandeste creativ, intuitiv, imagistic.

Functie de mediul de influenta, unii oameni isi dezvolta mai mult latura analitica, altii latura intuitiva. Cei care isi dezvolta latura analitica, corespunzatoare emisferei stangi, sunt practici, pragmatici, prefera siguranta si sunt orientati spre activitati care au la baza stiinte exacte. Cei care isi dezvolta latura intuitiva, corespunzatoare emisferei drepte, sunt intuitivi, visatori, creativi, increzatori, romantici si sunt orientati spre activitati artistice, religie, filozofie.

Daca este sa privim copiii, acestia au ambele laturi dezvoltate si la ei se manifesta armonios imbinarea intre logica si intuitie. De ce? Pentru ca logica, cuvintele si detaliile pentru ei sunt doar niste instrumente pe care zona stanga a creierului lor le pune la dispozitie pentru a fi folosite de intuitia si abilitatile de sinteza aferente emisferei drepte a creierului.

Sistemul nostru educational inhiba insa, pe masura ce copiii cresc, latura lor intuitiva prin aprecierea permanenta a actiunilor logice si criticarea sau chiar pedepsirea a celor intuitive, creative, zburdalnice. De aici pana la a simti insatisfactii in viata este un pas, pentru ca lipsa sincronizarii intre logica si intuitie duce la scaderea incederii in sine, ineficienta, lipsa de productivitate.

Atunci cand undele cerebrale dintre cele doua emisfere sunt sincronizate, persoana respectiva se simte increzatoare in fortele proprii, eficienta, competenta, integra.

Din fericire exista metode descoperite care pot resincroniza undele cerebrale dintre cele doua emisfere. Una dintre acestea, care are si rezutate remarcabile, este Metoda Hemi Sync.

Fii la curent cu noutatile

Close Menu
English EN Romanian RO
×
×

Cart